ZEG HET MET BLOEMEN VAN ARTAFLORA: DE SYMBOLIEK

Een bloem geven is een mooi gebaar. Bloemen hebben zeggingskracht en maken je vrolijk, emotioneel of juist verstild. De keuze voor een soort bloem is persoonlijk. Misschien heb je bij bepaalde bloemen een herinnering of ruik je zelfs de geur. In de verschillende collecties van ArtaFlora vind je een bloemschilderij dat bij je stemming past. Een bloem zegt meer dan duizend woorden en is daarom heel geschikt om cadeau te geven aan een ander. Hier lees je over de symboliek van bloemen.

Calendula schilderij bloemetje kado

Calendula

Deze plant met oranje-gele bloemen wordt ook wel goudsbloem genoemd. Oranje is een kleur van opgewektheid, optimisme en levensvreugde.

Symboliek: dankbaarheid en liefdevolle herinnering. 'Door jou wordt alles mooier'.

Schilderij van een gerbera origineel kado

Gerbera

De gerbera heeft levendige kleuren en je wordt al vrolijk bij de aanblik ervan. De gerbera heeft verschillende betekenissen, maar ze zijn vrijwel allemaal te herleiden naar vrolijkheid. De Egyptische betekenis is dat men dicht bij de natuur staat en de zon aanbidt. De Kelten geloofden dat de gerbera de last van het dagelijks bestaan zou verbeteren. Ook staat ze voor het geluk van kinderen.

zwart wit schilderij van een lotus floral art

Lotus

Ontwapenend, magisch en sereen…. dat is de lotusbloem voor veel mensen over de hele wereld. De heilige lotus of Indische lotus is een waterplant en heeft roze bloemen en een vrucht in de vorm van een doorgesneden kegel. De plant wortelt in een moerasachtige bodem, echter zonder dat de bladeren en de bloemen er ooit modderig uitzien. Daarom is de lotus een symbool van zuiverheid in het hindoeïsme en het boeddhisme. Het zelfreinigend vermogen van de bladeren wordt wel het lotuseffect genoemd.

Schilderij van een narcis in zachte pastel tinten

Narcis

De legende vertelt dat narcis is afgeleid van Narkissos, een beeldschone jongeling uit de Griekse mythologie. Hij viel in het water en op die plek ontlook een bloem die Narkissos in schoonheid evenaarde: de narcis. Tegenwoordig wordt de bloem gezien als symbool voor een nieuw begin, omdat de narcis een nieuw seizoen aankondigt.

Roze rode roos schilderij

Roos

De hartvormige blaadjes staan voor liefde en vertrouwen en de doornen geven aan dat de liefde niet altijd over rozen gaat. Vooral rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde, maar wist je dat iedere kleur een eigen betekenis heeft? Rood: liefde en respect. Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid, reinheid. Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid. Oranje: verlangen, waardering, sympathie. Geel: intieme vriendschap, verbondenheid.

Witte waterlelie kunstwerk als kado

Waterlelie

Modder en zand blijven niet plakken op de lotusbloem, het hecht niet. Dit geldt ook voor de westerse waterlelie. Dit houdt de bloem altijd schoon, wat er ook gebeurt. Deze puurheid staat symbool voor onze ziel, die altijd schoon zal zijn, ondanks de problemen en uitdagingen in ons leven. De bloemenkleur wit staat voor zuiverheid, eenvoud, geboorte, helderheid, licht, stilte, natuurlijke liefde, onschuld, waarheid en volmaaktheid. De betekenis van de waterlelie is: puur vanuit het hart.

Schilderij van een Calla in zwart wit tinten, floral art geschenk

Calla

De calla heeft verschillende symbolische betekenissen. calla wordt gezien als een bloem van zuiverheid en sympathie en staat voor schoonheid. Ook ziet men de calla als geluksbloem. Dit stamt nog uit de tijden van de Grieken en Romeinen. Zij associeerden de kelkvormige bloem met feesten en plezier. 

Kunstwerk van een iris floral art

Iris

De iris heeft iets mysterieus. In haar kleurenpalet heeft ze kleuren die andere bloemen niet dragen. En iets magisch. Ze is vernoemd naar de godin van de regenboog. Godin Iris was de bode van de goden en de regenboog was de brug tussen de hemel en aarde. Als je iemand irissen geeft, dan betekent dat ‘Ik heb een boodschap voor jou’.

Kunstwerk van een madeliefje bloemetje sturen per post

Madeliefje

Madeliefje, liefje van de wei, staat voor onschuld, reinheid en trouw in de liefde. Madeliefjes, als een ketting geregen, krijgen dan de betekenis van verbondenheid en geluk.

Kunstwerk van een petunia schilderij in zwart wit tinten

Petunia

Deze sierplant heeft trechtervormige bloemen die een gevoel van vriendelijkheid en openheid oproepen. De petunia staat symbool voor 'enthousiasme' en ‘ik waardeer je gezelschap’.

Schilderij van een tulp. Kunstwerk in zachte kleuren

Tulp

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp weg, dan gaf je diegene rijkdom. In die tijd was de bloem mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels zijn tulpen betaalbaarder geworden, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Zonnebloem schilderij kunstwerk als kado

Zonnebloem

De zonnebloem draait haar bloem naar het licht. Dit staat symbool voor levenslust en bewondering (je bent fantastisch/prachtig).  De zonnebloem is het symbool van kracht, loyaliteit en toewijding. Deze symboliek is ontleend aan de Griekse mythe waarin Clytia verliefd wordt op de Zonnegod Apollo.

Schilderij van Celosia Act Vida

Celosia

De stoere Celosia wordt ook wel ‘Hanenkam’ genoemd, wat te danken is aan de grove gekleurde bloem in de vorm van een kam. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit tropische gebieden, en wordt hier gewaardeerd voor haar felle kleuren. De naam Celosia is afgeleid van het Griekse woord Keleos. Dit betekent ‘vlam’, wat af te leiden is aan de vorm en bloeiwijze. De Celosia staat voor dapperheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor een spannende gebeurtenis, past een Celosia er helemaal bij!

Lelie, een bloemetje om te versturen

Lelie

De lelie staat letterlijk bol van de symboliek; ze vertegenwoordigt beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid, allemaal in één bloem. De symboliek van de vrouwelijkheid gaat bij de lelie hand in hand met zuiverheid. In het christendom is dit een verwijzing naar de maagdelijkheid en zuiverheid van de heilige maagd Maria. Je ziet de bloem dan ook vaak terugkomen in bruidsboeketten en bij religieuze uitingen.
Daarnaast is de bloem met haar serene schoonheid ook een symbolische aanvulling bij de uitvaart.

Schilderij van een roze magnolia

Magnolia

De magnolia bloeit maar kort, maar de bloemen zijn groot en prachtig van vorm. Deze bloem staat voor liefde voor de (beginnende) natuur, de lente. De magnolia staat symbool voor reinheid en voor idealisme en geurt heerlijk!

Ridderspoor schilderij Floral Art

Ridderspoor

De ridderspoor symboliseert waarheid en bescherming. Echter kent deze bloem nog talloze andere positieve betekenissen. Zo staat de bloem ook voor gezondheid, plezier, een groot hart en gehechtheid in de liefde.

Schilderij van een viooltje floral art

Viooltje

Het viooltje is symbool van het voorjaar. Vanwege zijn geringe omvang is het ook het zinnebeeld van verborgen schoonheid en deugd, nederigheid en bescheidenheid. De blauwe kleur wordt in verband gebracht met trouw en duurzaamheid. Vandaar dat het viooltje ook symbool werd van de liefde.

Bron teksten, met dank aan:  Mooi wat bloemen doen.nl  Fleurop  De groene kruidhof  FloraPodium